Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Turizmde yeni yaklaşımlara ihtiyacımız var"

3. Turizm Şurası Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un konuşmaları ile başladı.

Birincisi 1998, ikincisi 2002 yılında yapılan Turizm Şurası’nın üçüncüsü bugün başladı. Şuranın açılış konuşmasını Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Kurtulmuş: “Turizm politikamızı gözden geçireceğiz”
İlk olarak Turizm Şurası’na katılan turizmcilere ve sektör temsilcilerine seslenen Bakan Kurtulmuş şöyle konuştu: “Turizm Şurası yeni dönemdeki yolumuzu çizme anlamında çok önemlidir. Bu şurada emeği geçen 13 komisyon ile görüşlerini ifade edecek arkadaşlarımıza bakanlık personelimize yürekten teşekkür ediyorum. Turizm alanında yeni bir adım atmanın tam zamanı. Rahmetli Özal zamanında atılan adımlar turizmin ilk evresini oluşturdu. Olumlu adımlar atıldı. Turizmin kazandığı tecrübe ile üçüncü döneme girmenin tam zamanıdır. Bu Turizm Şurası zamanlama açısından çok önemlidir. Şuranın turizme büyük katkılar kazandırmasını temenni ediyorum. Turizm politikalarımızı gözden geçireceğiz ve yeni stratejileri belirleyeceğiz. Hedefleri ortaya koyacağız. Özel sektör odaklı yaklaşımları gözden geçirip sektörümüzün yeniden güçlü bir şekilde adımlar atmasını temin edeceğiz. Kültür ve turizm diplomasini daha güçlü hale getireceğiz. Turizm ve seyahat sektörü devasa bir sektördür. Diğer sektörlerle kıyaslandığı zaman turizm daha hızlı büyüyor. Yan etkileri ile 7.6 trilyon dolarlık bir sektörden bahsediyoruz. İstihdam üretimi 380 milyona çıkacağı öngörülüyor. Bu devasa pastadan Türkiye olarak pay almak zorundayız. Türkiye’yi 10 yıl içinde çok daha iyi bir noktaya getireceğiz. 2023 hedeflerini aşacağımızı öngörüyoruz.

“Sektörümüz ayakta ve güçlenmeye başladı”
Rusya ile uçak krizi, 15 Temmuz hain girişimi, Avrupa’daki algı yönetimi ile oluşturulan olumsuz havaya rağmen Türkiye turizmi yeniden güçlenmeye başladı. Turizmin kaoslara karşı güçlü olduğunu görüyoruz. Turizmci arkadaşlarımızı bu noktada tebrik ediyorum.

“Yeni hamle ile daha iyi hale geleceğiz”
Bu senenin 9 aylık turizm verilerine göre 26 milyon yabancı turist seviyesini aştık. Sadece Eylül’de 4 milyon turist geldi. Geçen seneye göre yüzde 40 daha fazla. 9 ayda yüzde 30’a yakın bir gelişim var. Bu sektörün toparlanmaya başladığını gösteriyor. Yeni hamle ile daha da iyi hale geleceğiz. Rus turistlerin sayısı 9 ayda 4 milyonu Alman turist sayısı ise 3 milyonu aştı. Alman turist sayısı azaldı ama Almanya’daki bazı politikacıların Türkiye’ye gitmeyin gibi söylemlerine rağmen 3 milyon Alman turistin Türkiye’ye gelmesi çok önemli. Siyasetçiler ne söylerse söylesin Türkiye’deki misafirperverliği görüp bundan sonra da gelmeye devam edeceklerdir.

“Pazarları çeşitlendirmeliyiz”
3. Hamle döneminde bazı stratejik hedeflerimiz var. Pazarları çeşitlendirmek bunlardan ilkidir. Uzakdoğu Asya ülkelerine açılım devam edecek. Asya açılımımız sürecek ve dünya nüfusunun yarısını barındıran Çin ve Hindistan pazarlarının kapısını açacağız ve misafirleri Türkiye’de ağırlayacağız.

“Ürün çeşitlerini sektöre sunmalıyız”
Ürün çeşitlendirmesine de gitmeliyiz. Sağlık spor inanç ve doğa turizmi gibi paketlerimizi çeşitlendirecek ve dünya turizm sektörüne yeni ürünlerimizle girip insanların Türkiye’ye gelmesini sağlayacağız.

“Yumuşak güç olarak turizmi kullanacağız”
Özellikle son yıllarda İslam ve Türkiye karşıtlığı için Türkiye’nin engin turizm ve kültürel zenginliklerini yumuşak güç olarak kullanacağız. İslam ve Türk düşmanlığının hatta Erdoğan karşıtlığının üzerine gidip Türkiye’nin bu gücünü kullanacağız. Bu söylediklerimiz bir hayal değildir. Türkiye’nin imkanlarına güveniyoruz. En büyük zenginliğimiz Anadolu topraklarının zenginliğidir. Anadolu toprakları insanlığın buluştuğu yerdir. Bu zenginlik dünyanın hiçbir yerinde yoktur.”

Erdoğan: “Turizm politikamız artık tıkandı”
Numan Kurtulmuş’tan sonra turizmcilere seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin turizm zenginliklerine dikkat çekerek “Türkiye ile aşık atacak kaç ülke bulabiliriz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: “Şuramızın ülkemiz milletimiz ve sektörümüz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş başta olmak üzere tüm bakanlık ve sektör temsilcilerini tebrik ediyorum. Turizm politikamızın artık tıkandığı yeni bakış açılarına ve yaklaşımlara ihtiyacımızın bulunduğu ortadadır. Turizmde 2023 hedefleri çerçevesinde belirlediğimiz bir çıta var. Buradaki görüşme ve tartışmaların büyüyen ve güçlenen Türkiye’nin en önemli unsurlarından turizmdeki hedeflere katkı sağlamasını diliyorum. Turizmde Türkiye hakikatten çok zengin bir arşive sahip. Buna sahip olmamıza rağmen acaba turizmdeki bir çekim alanı oluşturamamamızın eksiklikleri nelerdir bunları bulup ortaya çıkarmamız lazım. İnsanların görme tanıma, dinleme ve dinlenme veya benzeri amaçla seyahat etmesi insanlığın tarihi kadar eski bir geçmişi vardır. Turizmin sektör haline dönüşmesi geçtiğimiz yüzyılda ortaya çıktı. 2. Dünya savaşı sonrasında turizm sektörü büyük bir atılım gösterdi.

“Turizm başı çekiyor”
Turizm sektörü tüm dünya GSMH’nın yüzde 10’una denk gelen bir büyüklüğe sahip. Önümüzdeki 10 yıl boyunca dünya ortalamışının üzerinde büyüyeceği öngörülüyor. Hizmet sektörü dendiği zaman turizm başı çekiyor. Türkiye geniş potansiyeli ile bu süreci yakından takip etmesi gereken ülkelerin başında geliyor. Turizm hassas bir sektördür. Bölgemizde yaşanan terör ve savaş nedeniyle turizme büyük bir darbe vuruldu. 40 milyona yaklaşan turist sayımız geçen sene 25 milyona kadar geriledi. Bu sene 22 milyonu ilk 8 ayda yakaladık. 9 ayda da 26 milyonu yakalamamız bizler için umut vesilesidir. Bu da olumlu istikamette geliştiğimizi gösteriyor. Kötü dönemi geride bırakmaya başladık. Türkiye’nin turizm sektöründe yaraları tedavi eden güçlü bir ülke olduğuna işarettir. Turizm gelirlerinde ise kat etmemiz gereken çok yol var olduğunu biliyoruz. Turist sayısına paralel olarak geliri elde edemiyoruz. Onu da yakalamanın yolunu bu şurada müzakere etmemiz lazım. Sertleşen rekabet şartlarının yanında uygulanan düşük fiyat politikasının bunda etkili olduğu açıktır. Turizmin ekonomiye katkısı ile vazgeçilmez olan turizm sektöründe yükselmeye başlamalıyız. Türkiye’nin potansiyeli öyle büyük ki turizmde de kaybettiğimiz pazarların telafisini için pazarlar bir el kadar uzaktadır. Değişen dünya ile değişen bir turizm algısı var. İnsanlar artık lezzetli bir yemeği tatmak yapılışını örmek malzemelerini tanımak ve tecrübe etmek istiyor. Turizmi belli alanlarla kısıtlamak mümkün değil, doğa kadar gastronomi turizmi de rağbet gören bir turizm çeşididir. Termal ve sağlık turizmi gibi alanların süratle geliştiğini görüyoruz. İnsanlar sadece gezmek için değil tecrübe etmek için de geziyor. Bu yeni turizm anlayışından en karlı çıkacak ülke biziz. Başka hangi ülkede bizdeki kadar yemek, müzik ve bu denli köklü medeniyetlerin izi sürülebilir. Bizimle aşık atabilecek kaç ülke bulunabilir. Ülkemize gelen turiste Türk örfünü misafirperverliğini sunduk sunmaya da devam edeceğiz. Turistlere ülkemizin güzelliklerinin yanında insanımızın gönül zenginliğini gösterdiğimizde sadece para değil aynı zamanda dost da kazanmış oluruz.

“Müşterisiz iş motorsuz otomobile benzer”
Turistlerin beklentileri ile elimizdeki imkanları bir araya getirdiğimizde üstesinden gelemeyeceğimiz bir sorunun olmayacağına inanıyorum. Müşterisiz iş motorsuz otomobile benzer. Çalışmaya başlayalım gerisi kolayca gelecektir. Türkiye güvenlik sorunlarının yanında ekonomik sorunlarla da karşı karşıya bırakılıyor. Bu art niyetleri kimse ciddiye almıyor. Yapılan açıklamalar siyasidir. Bu nedenle biz işimize bakacağız. Türkiye güçlü bir ülkedir ve güçlenerek yoluna devam edecek. Seyahat uyarıları ciddiyetini kaybediyor. Ülkemizi ziyaret eden insanlar kendi ülkelerinin uyarılarını ve medyanın açıklamaların karı karşı getirince doğruyu görüyorlar. Bunlar bizim sorumluluklarımızı ortadan kaldırmıyor. Yurt dışında yaşayan tüm vatandaşlarımızı gönüllü turizm elçisi olarak görüyorum. Geçen sene komşunu al gel kampanyasına devam ediyoruz. Almanya’dan gelen turist sayısının 2.5 milyonu geçmesi kampanyanın başarılı olduğunu gösteriyor.

Erdoğan’dan AKM müjdesi
Burada bir müjde vermek istiyorum. İstanbul’da AKM’deki yeri yıkıyoruz ve oraya daha büyüğünü çok çok farklı çık çık modern bir mimari ile inşallah pazartesi günü İstanbul’da lansmanını yapacağız. 2019’un sonuna kadar da orada bir opera binasını İstanbul’a kazandırmış olacağız. Proje çok çok güzel. Bugünkü mevcut proje ile mukayese edilemeyecek kadar zengin. Çok amaçlı ve İstanbul’daki turizm faaliyetlerinde de Türkiye’nin bu alandaki gücünü ortaya koyacak bir zemin hazırlıyoruz. 2019 sonuna kadar da onu bitirecek ve seçimden önceye yetiştireceğiz.”